söndag 12 oktober 2014

Pingvinparad

Idag åker E-girl och jag på en arrangerad tur med buss till Phillip Island.


Slutdestinationen är pingvinparaden där små pingviner kommer upp på land efter en heldag till havs i jakt på fisk.


Guiden berättar att dessa pingviner egentligen är solitärer, men för att säkra överlevnaden samlas de utanför kusten lagom till skymning för att tillsammans vandra upp på land till sina bohålor. I skydd av mörkret och i grupp är risken mindre att lille Pingu blir ett byte för rovdjur. För att ta sig till sina bohålor i marken måste de ta sig upp för en minst tio meter hög klippa. Men det verkar vara easy peasy för dem.

Det råder fotoförbud på området så den här bilden är saxad från deras webbsida Phillip Island Nature Parks Australia.


Man säger att det är förbjudet att fotografera för att pingvinerna kan bli förvirrade av blixtar, tappa orienteringen till sina bohålor och att deras ögon kan ta skada eftersom de har kopplat på nattseende. Men jag tänker också att de vill upprätthålla någon slags exclusivitet, eftersom man borde kunna ta bilder utan blixt. Det finns nämligen små lampor längs med spångarna där vi människor är hänvisade till att gå. Och när väl pingvinerna har tagit sig upp för klippan vaggar de på upptrampade stigar utmed dessa spångar.

Även om jag ifrågasätter fotoförbudet en aning, så skulle jag ändå aldrig vilja bryta mot det. Tyvärr ser man, trots upprepad information på både engelska och två asiatiska språk, giriga turister med mobilkamera, ipad och exklusiv systemkamera som försöker sneaka sig till några hemliga fotografier. Därför finns vakter som bevakar. Och därför råder totalt fotoförbud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.