onsdag 6 februari 2013

Vardagshandling

Jag fick en fråga som gav inspiration till ett eget inlägg. Tack Marit! som undrade: Hur är det med råvaror och affärer och sånt? Finns det typ Ica eller är det olika affärer för olika varor?

Vi har sakta med säkert börjat handla på flera olika ställen för att få hem det vi behöver i vardagen. Inte för att vi behöver det utan för att vi kan roa oss med det. Från början handlade vi allt från Tesco Lotus. Det är en butikskedja liknande ICA eller Coop, med småbutiker som ICA Nära eller Coop Konsum och stora butiker som ICA Maxi eller ett Coop Forum. Numera köper vi framför allt livsmedel som mjölkprodukter, juice, bröd, ägg och kött från Tesco Lotus.


Vi alternerar mellan två Tescobutiker. En lite mindre, som ligger inom tio minuters promenadavstånd, och en drygt två kilometer bort, som ingår i butikskomplexet  Market Village, ett köpcentrum för den något köpstarkare. I den Tescobutiken finns allt från livsmedel, hushållsartiklar och vitvaror till cyklar, hemelektronik, lite möbler, kläder och skor. Allt som en familj kan tänkas behöva till sitt hem med andra ord. Kompletteringshandla kan vi göra på alla de otaliga servicebutiker som till exempel 7eleven-butiker eller FamilyMart som finns i snart sagt varje gatuhörn, men det blir mest glass till barnen när vi är på väg.

De flesta livsmedel som vi använder mycket av i vårt ordinarie liv finns att få tag i även här, men sällan i lika stora kvantiteter. Ost till exempel, som är en stapelvara i kylskåpet hemma, är här förpackade skiva för skiva. Har man tur hittar man en storförpackning på 24 skivor, annars får man hålla tillgodo med tolvskivorsförpackningen. Dessa ostskivor är dessutom nästan uteslutande processade. Det känns inte jättebra, med tanke på de i mina ögon onödiga tillsatser som beskrivs som naturliga färg- och aromämnen, men i det här fallet har nöden ingen lag. Oprocessad hårdost finns att få tag i, men till mycket höga priser och förhållandevis små bitar. Så mina första skivor Norrglimt, Norrlandsost eller Västerbotten kommer säkert att vara extra njutbara när jag kommer hem igen.

Yoghurt är ett annat livsmedel som vi saknar i storförpackning. Eftersom det är så varmt smakar mjölk som frukostdryck inte särskilt gott. Barnen föredrar juice, och gärna den lite syrligare limejuicen framför apelsinjuice. Men lyckligtvis äter de gärna yoghurt till frukost och får på så sätt i sig det viktiga kalciumet. Tyvärr finns de med smak bara i små pluttiga portionsförpackningar som snarare fungerar som aptitretare än magmättare. Den naturella yoghurten som jag och maken föredrar finns för det mesta att köpa i 500 grams förpackning på stora Tescobutiken, Det är i alla fall bättre, men de finns bara i plastförpackningar.

Frukt köper vi oftast på morgon- och kvällsmarknaden i stadsdelen närmast där vi bor. Just nu köper vi mest bananer, vattenmelon, ananas, mandariner och en grapefrukt-liknande frukt men större ändå, som jag genom slagningar på nätet fått fram namnet på: pompelmus eller pomelo. Barnen, som hemma gärna äter lite syrligare frukter som Granny Smith-äpplen och blodapelsiner får ett uns av syrlighetsbehovet tillfredsställt med den här frukten. Den är riktigt god men kräver en stunds meckande innan man kan äta den. Skalet, som är tjockt, och hinnorna mellan klyftorna ska bort innan man kan njuta av det saftiga fruktköttet. Samma sak är det med ananas, som har ett gropigt ytskikt och kräver en viss finess med kniven för att få bort alla hårda skalbitar. En sak är dock bra, ju mognare ananasen är desto mindre av mittenstocken behöver man ta bort. Maken, min alldeles egna mästerkock, brukar skära ihop en stor skål fruktsallad på morgnarna som alla kan ta av till frukost.

På en annan marknad lite längre bort, nära den mindre Tesco-butiken, köpte vi rambutan för att barnen skulle få smaka på den frukt som är speciell för mig och maken. Vi åt den nämligen ofta under vår kombinerade bröllops- och ryggsäcksresa, för ganska precis tjugo år sedan, och mindes med längtan hur gott den smakade då. Jag tycker fortfarande att den är lika ljuvligt god nu som då, men barnen visade inte upp någon klang- och jubelföreställning direkt när de bjöds att smaka.

Det finns en saluhall i centrum av Hua Hin som lockar. Vi har bara besökt den som hastigast, men där kommer vi säkert att botanisera bland grönsaker, kryddor, kött- och fiskråvaror. Kanske blir det ett inlägg därifrån någon gång.

1 kommentar:

  1. Tack för det, Lena. Kul att läsa om era vardagliga upplevelser av främmande land.
    /Marit

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.