lördag 23 mars 2013

Sam Roi Yot

När äldsta dottern var här tillsammans med goda vännerna hemifrån så gjorde vi en dagsutflykt med båt. Maken, som är familjens egen reseledare, bokade en privat tur för oss tio med Mermaid Cruises. Vi bordade den här båten:

Bilden lånad av äldsta dottern, som fotograferade under båtturen.
Första stopp på utflykten är en apö, men det hade jag nog lika gärna kunnat vara utan. Vi har fått påsar med fruktrester av guiden för att ge till aporna och man kan fort se likheten mellan människa och apa. Trots ett överflöd av frukt, från oss och andra besökare, blir aporna ändå osams om gobitarna där melon står högst i kurs, sedan ananas och till sist banan. Girigbukar tänker jag, precis som vi människor!

Även den här bilden är lånad från äldsta dottern.
Men den yngre dottern ville de nog ta upp i flocken, för flera apor klättrade upp på hennes tröja och i hennes långa hår. Hade hon inte skakat dem av sig hade de nog börjat putsa hennes pälsliknande huvud.


Nästa stopp innebar en extremt svettig strapats, som krävde bra skor och vattenflaska att släcka törsten från allt flåsande med. Vi ska ta oss till Praya Nakhon Cave i nationalparken Sam Roi Yot.


För att komma dit kämpar vi oss först uppför branta och höga trappsteg, anpassade efter terrängen.


Sedan, när vi kommer vi till grottans mynning, stapplar vi oss tålmodigt och långsamt nerför branta trappsteg. Även de anpassade efter naturen.


På vissa ställen i grottan har taket rasat in och bildar stora hål upp mot himlen. Frön från växter som har fallit ner och grott har slagit rot och är idag gigantiskt höga men smala i sin strävan upp mot solljuset.
 
 
Vi passerar flera rum för att till sist komma till den sista och mäktigaste grottan. Mitt i grottan står ett större buddhistiskt altare med frodig växtlighet och solljus från ovan som fond.
 
 
När vi känner oss redo och har insupit den magiska atmosfären en stund är det bara att gå samma väg tillbaka igen, uppför grottrappor och ner för berstrappor, nötta av många besökare och lite glatta i ytan.
 
 
Och när vi till slut kommer tillbaka till båten känner vi alla att dagens fyspass (och veckans rumpträning) är avklarad och vi förtjänar några lata timmar med både god mat och bad från båten.
 

2 kommentarer:

  1. Häftigt.Ser att du höll tungan rätt i munnen i nationalparken,inget kul att ramla där och slå sig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Jag är ju ökänd strubbelfot :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.