onsdag 19 december 2012

Mietek överlevde

Här om dagen lyssnade jag till Mietek Grocher som överlevde förintelsen. Man brukar säga att en katt har nio liv men denne älskvärde lille man har avverkat fler än så.

Mietek berättar om fasansfulla gärningar utförda av nazister under andra världskriget, både i ghettot där han bodde inledningsvis och i olika koncentrationsläger. Men också om mirakulösa och slumpartade händelser som räddade hans liv många gånger om. När den två timmar långa föreläsningen är till ända är jag helt manglad mentalt. Men också fylld av stor tacksamhet och varm ödmjukhet över att Mietek delar med sig. Att åter, och åter igen, dela med sig av sina erfarenheter från det fruktansvärda krig där vissa människor helt förlorade värde och andra helt tappade värderingar är stort.

Han själv poängterar i slutet av föreläsningen att han inte känner någon hat gentemot tyskar, men vi som lyssnar förstår att sorgen alltid är närvarande. Hans röst bryts flera gånger men han fortsätter bara prata och snart är den stadig igen. Så stadig den kan vara hos en äldre man på 86 år.

Har du två timmar över tycker jag absolut att du ska lyssna till honom. Det finns en föreläsning på UR Play där han berättar om sitt liv för högstadieelever någonstans i Sverige. Han har även skrivit en bok med titeln Jag överlevde, som finns att låna på alla bibliotek.

Den går också att beställa från bokförlaget Inova. Där hittar jag följande stycke: Under drygt fem års accelererande helvete gjorde nazisterna sitt yttersta för att förinta Europas judar. Fem år när varje dag bokstavligen innebar en kamp för livet. Mietek Grocher överlevde! Sex miljoner judar gjorde det inte.

Mietek Grocher. Bild hämtad från bokförlaget Inovas hemsida

1 kommentar:

  1. Inget är så viktigt som det sagda ordet.Starkt av Mietek Att delge oss människor sina fruktansvärda upplevelser.Alla har inte den förmågan.Många är de som så stora sår i sina hjärtan.Tänker på min mor./LS

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.