För länge sedan, på 1990-talet, var jag vegetarian, eller demi-vegetarian i några år. Det vill säga jag åt inget kött, men väl ägg, mjölkprodukter och fisk.
Det låg inga etiska skäl bakom, bara ren självbevarelsedrift. Man hade sedan några år tillbaka rapporterat om galna ko-sjukan i medier. Våren 1990 studerade jag i England, ett land som just då utpekades som ett av galna ko-sjukans högsäten. Därför kändes det tryggt att avstå från kött under studietiden där. När jag sedan kom tillbaka till Sverige hade det blivit en vana och jag fortsatte äta vegetarisk kost.
Nu när man rekommenderas att ha minst en köttfri dag i veckan, känns det inte svårt eller besvärligt att laga en vegetarisk rätt som är både god och näringsrik. Här om dagen gjorde jag en linsgryta, eller dal som det står i kokböckerna, som jag blev nöjd med och gärna delar.
Dal - Linsgryta
Receptet borde räcka till fyra personer.
1,5 dl linser som kokas enligt förpackning. Du kan välja vilken typ av linser du vill. Senast hade vi beluga.
1 lök
0,5 tsk senapsfrö
1-2 msk olja
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk spiskummin
2-4 tsk koriander
0,5-1 tsk kanel
1 tsk socker
1 frp krossade tomater med chili, 500 g
1 dl vatten
Tips
Börja med den mindre kryddmängden och smaka av istället. Om du använder vanlig tomatkross eller passerade tomater du tillsätta chili för att få smak och lite sting.
Gör så här
Hacka löken fint och fräs den i oljan en liten stund. Tillsätt senapsfrö, sätt på lock och sänk temperaturen. Låt löken puttra på ganska låg värme i cirka 5-10 minuter tills den är mjuk men inte bränd. Krossa vitlöksklyftorna och tillsätt dem tillsammans med övriga kryddor. Mosa den mjuka löken och blanda den med kryddorna så att det blir ett grövre mos. Tillsätt krossade tomater. Skölj ur förpackningen med vattnet och häll i grytan. Låt allt småputtra. När linserna kokat klart tillsätts de. Smaka av och tillsätt mer av kryddorna om så önskas. Låt gärna grytan småputtra ett tag så att kryddorna gifter sig.
Vi brukar servera grytan med basmatiris som kryddats med några kapslar kardemumma. Som tillbehör har vi matlagningsyoghurt, riven kokos, chutney, blandade grönsaker och tortillas som klipps i kvartar. Helst vill vi egentligen ha naan-bröd men har inte hittat det optimala receptet än.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.